Rijbewijs BE

BE-11

Voor het rijden met een zware aanhanger heb je rijbewijs BE nodig. Wanneer is rijbewijs BE vereist?

Als de aanhangwagen waar je mee gaat rijden een toegestane maximum massa ( TMM = massa ledig voertuig + laadvermogen ) heeft van meer dan 750 kg. Dit geldt voor bijna elke caravan, paardentrailer, tandem-asser, etc.

U mag rijden met een aanhangwagen met alleen rijbewijs B, mits.
het ledig gewicht van het trekkend voertuig meer is dan de totale toegestane massa van de aanhanger en de totale toegestane massa van de hele combinatie onder de 3500 kg blijft.

De benodigde gegevens vind je op het registratiebewijs van de aanhangwagen en op het kentekenbewijs van de auto. Als op het kentekenbewijs het laadvermogen niet is vermeld, kan je dat vinden in het instructieboekje.

Het maakt niet uit hoeveel lading er wordt meegenomen. Zelfs voor het rijden met een lege aanhangwagen is al snel rijbewijs BE vereist. Voor het trekkend voertuig geldt een maximum massa aanhangwagen ( trekgewicht ). de totale massa van de aanhangwagen mag, ook met BE, nooit hoger zijn.

Rijlessen en examen:

Het rijexamen BE begint met een controle van de papieren waarover vragen worden gesteld. Nadat je de aanhangwagen hebt aangekoppeld en gecontroleerd, gaat de examenrit beginnen. Tijdens het rijden zal je rekening moeten houden met je lengte, breedte en gewicht. Dus rijden met de juiste spiegeltechniek, plaats op de weg en met een aangepaste snelheid. Behalve vooruit, moet je er ook mee achteruit kunnen rijden ( recht en met een bocht ).

Nog even wat tipsBE-22:

– Zonder rijbewijs BE loop je het risico dat je bij een politie-controle de aanhangwagen moet laten staan en een procesverbaal krijgt ( 160 euro ). Na een ongeval kan de verzekering moeilijk gaan doen omdat je zonder geldig rijbewijs rijdt.

– Als op het ( wat oudere ) kentekenbewijs niet de maximum massa aanhangwagen is vermeld, moet je een los aanvullings bij het RDW ( Rijksdienst voor het Wegverkeer te Veendam ) aanvragen. Hiermee voorkom je problemen bij een ( grens ) controle.

– Ga je met de aanhangwagen naar het buitenland, geef dit dan door aan je verzekering. Op de groene kaart komt dan de code F te staan. Pas dan is de
aanhanger ook in het buitenland WA ( Wettelijk aansprakelijk ) verzekerd.

 

 

.